Godinama su ljudi izbjegavali tamne kruhove, misleći da je bijeli kruh bolji i zdraviji. No, pokazalo se da je kruh (a i ostala tjestenina) od punozrnatog braša i brašna drugih žitarica zdraviji, a po mnogima i puno ukusniji od bijelog kruha.
Tradicionalna proizvodnja brašna i kruh ispečen u vlastitom domu, nekako daju toj omiljenoj namirnici poseban okus.
Upravo su taj okus tradicije željeli ponovno oživjeti Marija Kuća i Luka Međeral i to kroz posebno pripremljene mješavine brašna za kruh. No, svjesni modernih zahtjeva, uz tradicionalne, odlučili su napraviti i mješavinu za bezglutenski kruh od kukuruza, heljde i riže. I tako je nastao "Barun".
Zašto su se odlučili upustiti u takvu avanturu i koliko je izazovno pronaći dobre namirnice te napraviti mješavinu za kruh koji će uspjeti baš svaki put, otkrila nam je u razgovoru za Zimo, Marija Kuća.
Startaj Hrvatska 2023: Barun smjese za kruh (Foto: Nova Studio)
Ne možemo reći da ste potpuni početnici u pekarstvu, no kako ste se odlučili na proizvodnju mješavina za kruh, a ne samih pekarskih proizvoda? Koliko ste, kad ste odlučili krenuti "u posao" zaista bili svjesni što to sve podrazumijeva? Imate li kakvog poduzetničkog iskustva ili ste učili u hodu?
Na proizvodnju mješavina za kruh odlučili smo se nakon što smo došli na ideju o pokretanju mlina. Ideja o proizvodnji mješavina činila nam se puno bolja jer na domaćem tržištu nismo pronalazili slične domaće proizvode koji bi zadovoljili naše potrebe. Kako i sama prakticiram gluten free prehranu i volim hranu sa punim okusom ova varijanta činila nam se praktična za svakog čovjeka koji želi sam ispeći kruh ili ga imat u kući kada zatreba.
Mislim da nismo bili svjesni što zapravo to sve podrazumijeva. Imali smo ideju, napravili proizvod entuzijastično krenuli u “posao” te vrlo brzo postali svjesni što sve to zahtjeva. Nismo se dali smesti nego smo zasukali rukave i postepeno sve rješavali korak po korak. Na taj način smo učili što znači poduzetništvo.
Tko vam je tijekom samih početaka bio najveća potpora i, ako bismo tako mogli reći, "pokusni kunić"? Vi sami ili ste angažirali i obitelj, prijatelje...
Najveća potpora od samih početaka prije svega bila je obitelj. Isto tako tu su uvijek bili i prijatelji. Oni su od samog početka vjerovali u nas te sa svojim iskrenim sugestijama, djelima i komentarima doprinijeli Barunu i na taj način gurali naprijed kada je bilo najteže.
Startaj Hrvatska 2023: Barun smjese za kruh (Foto: Nova Studio)
Koliko je dugo trebalo da "usavršite" recepturu? Je li bilo "spektakularnih" promašaja? I kako uopće odabirete mješavine i žitarice koje ćete koristiti?
Poprilično dugo je trajao proces da se usavrši receptura, otprilike 2 godine. Najveći problem je bila daljina i period lockdowna odnosno nemogućnost putovanja pa je Luka prve recepte radio sa kupljenim brašnima u Londonu. Prvi “spektakularni” promašaj je bio kada smo po toj recepturi napravili kruh sa domaćim brašnom dobivenim na vlastitom mlinu. Preintezivan okus tog prvog kruha pamtimo i danas! :)
Nakon što smo došli do recepture koju koristimo danas odlučili smo koristiti i iste žitarice koje su nas dovele do nama zadovoljavajućeg okusa.
Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?
Naš proizvodni proces od samog početka do sada ostao je nepromijenjen. Sve i dalje radimo ručno. Jedino više ne klamamo etikete na pakiranje nego ih lijepimo.....ručno! :)
Startaj Hrvatska 2023: Barun (Foto: Nova TV)
Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku "tajnu" recepturu ili tehniku koja vaše mješavine čini drugačijima od drugih? Koliko pozornosti posvećujete nutritivnim vrijednostima?
Posebnu pozornost imamo na proces mljevenja na kamenom mlinu koji osigurava nisku temperaturu samog procesa, čuvajući tako hranjive vrijednosti i presijavanje kroz sito. Obzirom da su naša brašna integralna odnosno zadržavaju ljusku same žitarice fokus je na granulaciji brašna. Ljuskice sadrže vlakna i nutritivne vrijednosti te naše mješavine čine nutritivno bogatima.
Poznato je da ljudi u Hrvatskoj vole kruh i peciva. Ali kakvo je stanje s bezglutenskim i tamnim mješavinama, a onda i proizvodima? Kakve su povratne informacije u vašem slučaju? Što kupce najviše oduševljava? Imaju li kakve zamjerke ili sugestije?
Mislimo da se svijest prehrambenih navika u Hrvatskoj pomalo mijenja i da je na tržištu sada više dostupniji asortiman sa bezglutenskim proizvodima nego prije. Puno je tih proizvoda iz uvoza ali je i sve više domaćih proizvođača koji sa svojim proizvodima pune naše tržište. To nam je drago vidjeti! :) Naše kupce najviše oduševljava to što mogu sami napraviti svoj kruh koji je zdrav i bez aditiva pa nemaju “grižnju savjesti” kad ga jedu. Sviđa im se što je praktičan i mogu ga ponijeti sa sobom na vikend (vikendica, brod, planinarski domovi, kampovi...) i ispeći svježi kruh za doručak.
Sugestija je bila....“napravite veća pakiranja jer ovaj kruh kad se ispeče, toliko je fin da bi ga najrađe odmah cijelog pojeli”
S obzirom na to da radite po vlastitoj recepturi, gdje i kako nabavljate žitarice?
Žitarice nabavljamo od pouzdanih hrvatskih OPG-ova koji s nama surađuju od samog početka i dio su naše priče. Rižu naručujemo posebno s obzirom da nažalost nema domaćeg proizvođača.
Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?
Samo sudjelovanje u ovako jednom vrhunskom projektu koji je pomno osmišljen do zadnjeg detalja za nas predstavlja neopisivu sreću. Ovo je definitivno više od projekta jer na neki način mijenja našu budućnost. Pretvara naše male snove u realnost i zbog toga smo im neopisivo zahvalni!