Nova studija otkriva da bi multivitamini mogli igrati ključnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija u starijoj dobi.
Više od 5000 sudionika starijih od 60 godina podvrgnuto je osobnim kognitivnim testovima tijekom dvije godine, primajući različite kombinacije dodataka, od ekstrakta kakaovca, multivitamina do placeba. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje ukupnih kognitivnih vještina i značajno poboljšanje epizodnog pamćenja među onima koji su uzimali dodatke prehrani.
Kognitivni pad je među glavnim zdravstvenim problemima za većinu starijih osoba, a dnevni dodatak multivitamina ima potencijal kao privlačan i pristupačan pristup usporavanju kognitivnog starenja, ističe Chirag Vyas, psihijatar iz Mass General Brighama.
Spajanjem podataka iz nove studije s meta-analizom dviju prethodnih studija koje su uključivale 4630 osoba starijih od 60 godina, znanstvenici su primijetili superiorne rezultate u kognitivnim i memorijskim testovima među onima koji su uzimali dodatke prehrani. Sve u svemu, kombinirana analiza 5203 sudionika sugerira da bi multivitamini mogli usporiti kognitivno starenje u prosjeku za dvije godine u usporedbi s placebom (ne uzimanjem nikakvih dodataka prehrani). Rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Meta analiza tri odvojene kognitivne studije pruža snažne i dosljedne dokaze da dnevno uzimanje multivitamina, koji sadrži više od 20 esencijalnih mikronutrijenata, pomaže u sprječavanju gubitka pamćenja i usporava kognitivno starenje, kaže Vyas.
Iako studija ne utvrđuje izravan uzrok i posljedicu, ona naglašava potencijalne zdravstvene prednosti određenih dodataka prehrani. Značajno je da su sudionici, uglavnom bijelci, bili stariji od 60 godina, što zapravo zahtijeva daljnja istraživanja kako bi se utvrdile koristi i za druge demografske skupine.
Unatoč pozitivnim nalazima, autori studije kako bi bilo dobro pomnije istražiti specifične vitamine i minerale koji su odgovorni za kognitivne dobrobiti.
Ključno je razumjeti mehanizme pomoću kojih dnevni unos multivitamina može zaštititi od gubitka pamćenja i kognitivnog pada s fokusom na stanje prehrane i druge čimbenike povezane sa starenjem, kaže epidemiolog Howard Sesso iz bolnice Brigham and Women's u Massachusettsu.
Izvor: Science Alert