Ovaj popularni umjetni zaslađivač može izazvati oštećenje srca

Nova studija otkriva kako aspartam može potaknuti srčane bolesti pokrećući tajni mehanizam začepljenja arterija, što izaziva novu zabrinutost oko tog iznimno popularnog umjetnog zaslađivača.

Branimir Vorša | 20.02.2025. / 15:11

Umjetni zaslađivač u tabletama pored rafiniranog šećera, ilustracija
Umjetni zaslađivač u tabletama pored rafiniranog šećera, ilustracija (Foto: Getty Images)

Aspartam, naširoko korišteni umjetni zaslađivač, može povećati rizik od srčanih bolesti putem nedavno identificiranog kemijskog mehanizma koji utječe na arterijske ovojnice. Tim znanstvenika iz Švedske, Kine i SAD-a proveo je studiju na miševima, izlažući ih dozama aspartama ekvivalentnim tri limenke dijetalnih gaziranih pića dnevno tijekom 12 tjedana.

Inzulin i oštećenje arterija

Nekim miševima nedostajao je ključni gen povezan s metabolizmom, što ih je činilo osjetljivijima na učinke inzulina. U usporedbi s normalnim miševima, oni koji su konzumirali aspartam pokazali su povišene razine inzulina, povećanu upalu arterija i veće nakupljanje masnih naslaga, odnosno čimbenike koji povećavaju vjerojatnost srčanog i moždanog udara.

Važno je napomenuti da ovi rezultati još nisu viđeni kod ljudi. Rezultati naglašavaju važnost daljnjih istraživanja kako bi se utvrdilo doprinose li ovi dodaci našoj hrani i njihov učinak na razinu inzulina povećanom riziku od kardiovaskularnih događaja, kaže James Leiper iz British Heart Foundationa, koji nije bio uključen u studiju.

Identificiran ključni molekularni mehanizam

Znanstvenici su otkrili da povećanje inzulina aktivira signalnu molekulu nazvanu CX3CL1. Blokiranje njezina receptora spriječilo je nakupljanje plaka, što ukazuje na njezinu ulogu u oštećenju kardiovaskularnog sustava.

Budući da je protok krvi kroz arteriju snažan i robustan, većina kemikalija bi se brzo isprala dok srce pumpa. Iznenađujuće, ne i CX3CL1. Ostaje zalijepljen za površinu unutarnje obloge krvnih žila. Tamo se ponaša kao mamac, hvatajući imunološke stanice dok prolaze, objašnjava Yihai Cao sa švedskog Instituta Karolinska.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Metabolism.

Potrebna daljnja istraživanja

Umjetni zaslađivači, koji se često reklamiraju kao zdravije zamjene za šećer, povezuju se s rakom, tjeskobom i kognitivnim problemima. Međutim, kemičar Oliver Jones s australskog Sveučilišta RMIT ipak poziva na oprez.

Ako je aspartam uzrokovao neki porast kardiovaskularnog rizika (što navedena studija ne dokazuje), onda bi taj rizik vjerojatno bio vrlo mali u usporedbi sa stvarima kao što su dijete s visokim udjelom masti/šećera i nedostatak tjelovježbe, kaže on.

Studija, s druge strane, naglašava stalnu potrebu za daljnjim istraživanjem umjetnih zaslađivača i njihovih dugoročnih učinaka na zdravlje.

Izvor: Science Alert

Vezane vijesti

Još vijesti