Najbolji proizvodi su oni iza kojih stoji dobra priča. Upravo je to slučaj s granolom koju je osmislila Tijana Bogdanović, natjecateljica u projektu "Startaj Hrvatska 2024".
Granola je Tijani obilježila život ne samo jednom. Prvi je put krenula ambiciozno, no ubrzo je morala odustati od plana da široku javnost upozna sa svim prednostima granole. I tad je mislila da je s granolom raskrstila. Ali život je imao druge planove.
Tako se Tijana još jednom otisnula u svijet izrade granole i ovaj put, čini se, to je bio puno pogodak.
No, što je zapravo granola?
Granola u općem smislu riječi je mješavina žitarica, raznih sjemenki i/ili orašastih plodova, sa ili bez sušenog voća, začina i sladila, te ono što je specifično za granolu jest da je termički obrađena.
Morning Lab granola je mješavina domaćih zobenih pahuljica, orašastih plodova, liofilizirane jagode, čokolade, kokosa, začina i meda kao jedinog sladila, uz termičku obradu. Upravo je njena posebnost u odabiru visokokvalitetnih sastojaka, koliko god je to moguće lokalnog podrijetla, iznimna hrskavost i ono što volim reći je balans okusa koji je vrlo blizak našem podneblju. Nisu se cimet, vanilija, jagoda ili čokolada slučajno našli u Morning Lab granoli. To su sve začini ili dodaci koje biram jer znam da su dobro prihvaćeni našim osjetilnim pupoljcima, pojašnjava za Zimo Tijana.
Startaj Hrvatska - 4 (Foto: In Magazin)
Vaš je "odnos" s granolom imao i uspona i padova. Prvi pokušaj komercijalizacije nije uspio. Jeste li u tom trenutku požalili što ste uopće krenuli u tom smjeru? I jeste li tada mogli zamisliti da ponovno krećete?
Da, moj put sa granolom je poprilično trnovit. Prvi pokušaj postavljanja biznisa na noge i proizvodnje granole je bio bezuspješan, ali isključivo zbog ljudskog faktora, točnije zbog krivog odabira ljudi koje ću povesti sa sobom u tu poduzetničku avanturu.
Da ste me 2017.godine pitali da li žalim zbog toga, sigurno bih Vam rekla da silno žalim, ali sa odmakom vremena i s ove pozicije na kojoj sam sada, ne žalim ni sekunde. Taj promašaj me je naučio mnogočemu u životu, pokazao mi je da je moja snaga upravo u tome da se dignem kada je najteže i nastavim hrabro dalje, u svim segmentima života. Na kraju krajeva griješiti je ljudski, iz neuspjeha se puno bolje uči nego iz uspjeha. Nema tog uspijeha koji bi me naučio pameti. 😊
A zamisliti ovo što se danas događa, da je moj proizvod na policama Spara diljem Hrvatske je tada, 2017 godine bio na razini fantazije. Ali danas znam da je to moja nagrada za upornost, za predanost, za fokusiranost u odluci da jednoga dana uspijem s granolom.
Koliko je teško nabaviti sastojke za granolu? Gdje vi nabavljate svoje?
S obzirom na moja prethodna iskustva, sastojke za granolu nabavljam kod već poznatih dobavljača/partnera, neke kontakte sam revitalizirala iz prijašnjih vremena, no neke nove dobavljače/partnere sam putem stekla. Koliko god je to moguće, sastojke nabavljam lokalno i zaista nemam poteškoća u tome. A ako se pitate zašto dobavljače nazivam partnerima, oni to zaista jesu, bez njihove podrške, posebice u projektu „Startaj Hrvatska“ pri punjenju Spar-ova ne bih uspjela. Svi su me pričekali sa plaćanjem iznad standardnih uvjeta, svi do jednoga su pristali i vjerovali u mene. Ovim putem, hvala im na tome.
Kakvi su povratni komentari kupaca? Traže li neki poseban okus ili kombinaciju sastojaka?
Povratni komentari kupaca mi pune srce koje puca od sreće i zahvalnosti, samo to imam za reći! U mail inboxu, na društvenim mrežama, posvuda čitam samo lijepe komentare, ali zaista, niti jedan jedini komentar negativne konotacije mi nije stigao…
Startaj Hrvatska - 6 (Foto: In Magazin)
Kako ste se odlučili prijaviti u projekt "Startaj Hrvatska"?
Odluka nije bila laka, moram priznati da sam se dugo premišljala bih-ne bih. Čak sam zvala ljude u čiju razboritost vjerujem da mi pomognu u odluci. Krenula sam popunjavati obrazac prijave za projekt, pa sve izbrisala, baš sam bila neodlučna. Ali često ja to radim u životu, vuče me riskiranje a opet volim igrati na sigurno.
I kao sve u mome životu, kada postanem sama sebi dosadna i nemoguća za podnijeti, uvijek izaberem rizik, krenem u nepoznato i hrabro koračam naprijed.
Ako išta, mislim da nikada sebi neću predbacivati da sam neke životne prilike propustila, eventualno sam ih odgodila kako bih bila spremna za njih, medjutim propustila nisam. Tako je i sa projektom „Startaj Hrvatska“
Što je, po vama, najveća vrijednost sudjelovanja u takvom projektu?
Iz perspektive biznisa, najveća vrijednost je dostupnost informacija pri pripremi naših proizvoda za tržište. Ta podrška ekipe iz Spara je zaista neprocjenjiva. Bez njih bismo vjerojatno potrošili značajno više vremena, a vjerojatno i novaca da dodjemo do informacija. Svi koji se bave sa proizvodnjom hrane znaju da ne postoji dokument na kojem sve piše nego treba istraživati, tražiti, savjetovati se oko shvaćanja pravilnika. A ovako u projektu Startaj Hrvatska doslovno nazoveš jednu osobu i ona ti pomogne, genijalno!
Osim toga, vidljivost naših proizvoda je golema, rekla bih nešto što nitko od nas kandidata ne bi niti u tri života sebi mogao priuštiti, billboard, letci, društvene mreže, televizija, pa zaista nema gdje nas nema.
I na kraju, možda i najbitnije, iz socijalne perspektive, broj novih poznanika i prijatelja koje putem stekneš je zaista golemo bogatstvo. A prijateljstvo medju nama, kandidatima, što da vam kažem osim da volim te ljude kao svoju obitelj!
Već ste ponešto mijenjali recepturu svoje granole tijekom "Startaj Hrvatska", planirate li još kakve nove okuse ili kombinacije?
Recepturu nisam mijenjala, 3 vrste granole su postojale prije ulaska u projekt, te su i danas iste kao i prije. Medjutim na zahtjev Spara sam dodala jedan novi okus, čokoladnu granolu.
Kad bih mogla, samo bih se bavila razvojem novih proizvoda i kombinacijom okusa, to mi je najdraži dio posla, tako da vrlo brzo možete očekivati nove proizvode, imam cijelu listu 😊.
Iz vlastitog iskustva, što biste poručili svima koji bi željeli krenuti "raditi nešto svoje", ali se boje neuspjeha? Imate li kakav savjet za njih?
Iz vlastitog iskustva, poručila bih svima neka krenu, samo hrabro, ali neka krenu u ostvarivanje svojih snova jer uspjeh je satkan od niza neuspjeha koji će se dogoditi. To je dio života, biznisa, ljudskih odnosa, sve oko nas funkcionira na principu: što više puta pokušavaš, veća je šansa da ćeš uspjeti.