Poznato je da konzumiranje previše soli povisuje krvni tlak, što zauzvrat može dovesti do kardiovaskularnih zdravstvenih problema. Nova studija sada je kvantificirala ovaj odnos kao javnozdravstvenu poruku u posve jasnim i oštrim terminima.
Promatrajući podatke o zdravlju odraslih u Kini, autori studije procjenjuju da bi smanjenje dnevnog unosa soli od samo jednog grama bilo dovoljno za sprječavanje devet milijuna slučajeva moždanog i srčanog udara od sada do 2030. godine. Uz četiri milijuna od tih slučajeva koji će vjerojatno biti fatalni, takva jednostavna mjera mogla bi spasiti mnogo života.
U Kini prosječna dnevna konzumacija soli iznosi 11 grama, daleko više od 5 grama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Znanstvenici su prikupili najnovije statistike o veličini populacije, konzumaciji soli, krvnom tlaku i stopama bolesti.
Prethodne procjene utjecaja smanjenja unosa soli na zdravlje u Kini koristile su ili zastarjele ili na drugi način nepouzdane izvore podataka i nisu uzele u obzir dugotrajniji učinak smanjenja unosa soli na krvni tlak tijekom nekoliko godina, pišu znanstvenici u navedenoj studiji, objavljenoj u znanstvenom časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health..
U studiji su se promatrala još dva scenarija osim pada od jednog grama: smanjenje od 3,2 grama dnevno (pad od 30 posto u odnosu na prosjek) do 2025. godine i smanjenje unosa soli na preporučenih 5 grama dnevno do 2030. godine. Ako se ti ciljevi postignu, moglo bi se spriječiti do dvostruko više smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima, zbog procijenjenog smanjenja sistoličkog krvnog tlaka, navodi se u studiji.
Međutim, znanstvenici naglašavaju da bi smanjenje moralo biti dosljedno tijekom nekoliko godina. Obrazovni programi koji se izvode u kineskim školama sugeriraju da većini stanovništva ne bi bilo teško postići osnovni cilj od unosa jednog grama soli manje dnevno.
Druga istraživanja, na zamjenama za sol s niskim udjelom natrija i visokim udjelom kalija, zdravstvenom obrazovanju kuhara kod kuće i intervencijama u restoranima su u tijeku ili su nedavno dovršena, od kojih su neka već pokazala obećavajuće rezultate, pišu znanstvenici.
Kardiovaskularne bolesti odgovorne su za ogromnih 40 posto smrti u Kini, pri čemu se smatra da je urbanizacija, is njom povezano povećanje konzumiranja prerađene hrane i hrane za ponijeti, jedan od glavnih čimbenika koji doprinose.
Iako su autori ove studije promatrali samo potencijalno smanjenje slučajeva kardiovaskularnih bolesti, sugeriraju da bi smanjenje unosa soli imalo i brojne druge koristi. Previše soli također se povezuje s određenim vrstama raka i raznim problemima s bubrezima, na primjer.
Kineska vlada pokrenula je kampanju Zdrava Kina 2030. kako bi pokušala postići svoj cilj dnevnog unosa soli od samo 5 grama. To neće biti lako s populacijom od 1,4 milijarde ljudi, ali brojke dobivene ovom studijom su uvjerljive.
Hitno je potreban program smanjenja unosa soli koji je izvediv, koherentan, održiv i usmjeren na trenutne i buduće glavne prehrambene izvore soli u Kini, pišu istraživači.
Izvor: Science Alert