Tradicionalna receptura sa samo 4 sastojka: Miroslav Vuković otkrio je sve o proizvodnji piva i objasnio po čemu su "4 mudraca" posebna

Razgovarali smo s Miroslavom Vukovićem koji je u emisiji "Startaj Hrvatska" predstavio craft pivo "4 mudraca"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2022. / 08:52

Pivski mudraci
Pivski mudraci - 17 (Foto: Zimo)

Svi želimo raditi ono što volimo i u čemu uživamo. Tako nešto, naravno, nije jednostavno i ponekad je potrebno puno toga riskirati kako bi svladali sve izazove i ispunili svoje snove. Zahvaljujući projektu "Startaj Hrvatska", svoje će pivske snove pokušati ostvariti Miroslav Vuković. Mladić kojeg život nije mazio odlučio je svoj hobi i ljubav prema pivarstvu pretvoriti u posao. Uz veliku podršku i na inicijativu svoje supruge prijavio se na "Startaj Hrvatska" te ljubiteljima piva u Lijepoj Našoj predstavio svoje craft pivo "4 mudraca".

Kako se odlučio napustiti dotadašnji posao i u potpunosti se okrenuti pivarstvu te po čemu su "4 mudraca" posebna objasnio je u razgovoru za Zimo, a upoznao nas je i sa samim procesom nastanka piva.

Kada ste se počeli zanimati za pivarstvo i je li postojao neki prijelomni trenutak kada ste svoj hobi odlučili pretvoriti u posao?

Sada kada razmišljam o tome, mislim da su postojala dva ključna trenutka. Prvi je bio kad sam kuhajući pivo počeo dobivati sve bolje komentare i ljudi su se počeli sve više zanimati za moje pivo, ali to je bilo i dalje bavljenje pivarstvom uz svoj primarni posao, a drugi je bio kada sam shvatio da me posao koji radim ne usrećuje i ne izvlači iz mene ono najbolje. Zato nam je tu jako bitan "Startaj Hrvatska" – dobio sam priliku vidjeti i živjeti samo od svog posla - pivarstva.

Kako ste se odlučili na prijavu za "Startaj Hrvatska"?

To je bila definitivno ženina inicijativa, sa samom prijavom mislim da nismo još imali viziju kako bi to moglo izgledati, no kako je vrijeme odmicalo sve je postajalo jasnije. Vidjeli smo da je to smjer u kojem želimo ići i gdje se želimo sve više usavršavati.

Pivski mudraci Pivski mudraci - 1 (Foto: Zimo)

Je li vaša osobna tragedija (prometna nesreća) pomogla u izgradnji karaktera koji, očito, karakterizira upornost i odlučnost potrebne za ovakav poduzetnički pothvat?

Moguće da je, iako ono što je definitivno prijelomno - kad sam sam sebe prihvatio nakon nesreće, prihvatio sve posljedice i da to nije kraj svijeta. Tada nekako mijenjam pogled na svijet i želim iz njega izvući maksimum i ne potratiti ga. Vjerojatno od tud i svi interesi za moje hobije koje sam razvio.

Opišite nam po čemu je vaša vrsta piva posebno i po čemu se razlikuje od konkurencije.

Razlikuje se po tome što sam se uz to što kuham pivu odlučio boriti i s rasplamsalim plamenom. Naime pivo kuham na drva i s tim drvima uvijek ima pripreme, ali to mu daje onaj pravi tradicionalni štih i na to sam ponosan. I ono što nas izdvaja od konkurencije (iako ne od svih) je neprekinuti hladni lanac, a tu smo zahvalni Sparu što je prepoznao to kao našu potrebu i omogućio nam da pivo bude u rashladnim vitrinama, što je i za krajnjeg korisnika super koji ima odmah hladno pivo, a mi znamo da je kvaliteta netaknuta!

Možete li nam ukratko opisati proizvodnju piva - koji su potrebni sastojci, oprema i proces nastanka piva? Zašto se pivo zove "4 mudraca"?

Što se tiče sastojaka - držimo se baš tradicionalne recepture i koristimo samo 4 osnovna sastojka, a to su voda, slad, hmelj i pivski kvasac - od tud zapravo i 4 mudraca. Za početak je potrebno samljeti ječam te ga miješamo s vodom, zatim tu sladovinu prebacujemo u kotao gdje kreće kuhanje, to je možda i najduži dio jer čekamo da veliki kotao zavrije, i tu nam je bitna vatra. Tijekom kuhanja stavljamo hmelj, te uz pomoć izmjenjivača topline snižavamo temperaturu mladog piva kojeg prebacujemo u fermentor gdje dodajemo kvasac. Pivo tamo odležava neka dva tjedna i tek onda je spremno za flaširanje. Cijeli proces od kuhanja do konzumacije traje oko mjesec dana.

Pivski mudraci Pivski mudraci - 9 (Foto: Zimo)

Što očekujete od ovog projekta i kakvi su vam planovi za budućnost, namjeravate li se u potpunosti posvetiti pivarstvu?

Od projekta očekujem jedno veliko iskustvo, puno toga smo i naučili, dobili smo priliku i na nama je da je iskoristimo što bolje znamo. To znači da su ljudi diljem naše zemlje dobili priliku isprobati i kupiti pivo, a čim im se svidi i prepoznaju kvalitetu mi imamo stalne kupce. Želimo ljude i što više educirati, ali na jedan opušten način približiti im prednost hladnog lanca te koliko craft pivo može biti specifično. Ono što bi svakako volio, i što je u planu - proširiti asortiman tako da kad i gledamo pive imamo odmah 4 mudraca ispred sebe. Tako da je u planu definitivno posvetiti se samo pivarstvu. 

Novu epizodu emisije Startaj Hrvatska, pogledajte 9. listopada, na Novoj TV.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti