Novo istraživanje sugeriraja da redovito uživanje u kavi ili čaju može smanjiti rizik od određenih vrsta raka glave i vrata, nudeći obećavajuće uvide za javno zdravstvo.
Studija, koju su proveli znanstvenici u SAD-u, pregledala je preko 25.000 zapisa prehrambenih navika iz 14 studija. Procijenili su kako su prehrambene navike povezane s rakom koji zahvaća usta, grlo i govorni sustav. Nalazi su otkrili da konzumiranje više od četiri šalice kave s kofeinom dnevno može smanjiti rizik od razvoja ovih vrsta raka do 17 posto. Rezultati su objavljeni u časopisu Cancer.
Oni koji piju čaj nisu izostavljeni, jer je analiza Međunarodnog konzorcija za epidemiologiju raka glave i vrata otkrila povezanost između konzumacije čaja i smanjenja rizika od raka.
Zaštitni učinci kave i čaja
Tvari u kavi i čaju pokazuju protuupalna i antikancerogena svojstva, potencijalno ublažavajući kancerogeni učinak duhana i alkohola, koji značajno povećavaju rizik od raka glave i vrata. Pušači se suočavaju s deseterostruko većom vjerojatnošću od karcinoma pločastih stanica glave i vrata (HNSCC), a alkohol povećava taj rizik.
Točnije, oni koji su dnevno konzumirali četiri ili više šalica kave s kofeinom imali su 30 posto manji rizik od raka usne šupljine i 22 posto manji rizik od raka grla. Pijenje 3-4 šalice dnevno smanjilo je izglede za rak donjeg grla za 40 posto. Kava bez kofeina također je pokazala prednosti, s 25 posto smanjenjem rizika od raka usne šupljine.
Međutim, konzumacija čaja dala je mješovite rezultate. Dok je pijenje čaja povezano s 30 posto manjim rizikom od raka donjeg dijela grla, pretjerana konzumacija mogla bi povećati vjerojatnost raka grkljana za 38 posto. Čimbenici poput temperature napitka mogu utjecati na ove rezultate.
Implikacije za javno zdravlje
Rak glave i vrata, povezan s humanim papiloma virusom (HPV), smanjio se u bogatijim zemljama zahvaljujući raširenom cijepljenju. Ipak, ti oblici raka ostaju značajan teret u regijama s ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi. Godišnje se dijagnosticira gotovo 900.000 slučajeva, s visokom stopom smrtnosti i ozbiljnim utjecajima na kvalitetu života pacijenata.
Iako je bilo prethodnih istraživanja o konzumaciji kave i čaja i smanjenom riziku od raka, ova je studija istaknula njihove različite učinke na različite podmjesta raka glave i vrata, uključujući zapažanje da čak i kava bez kofeina ima određeni pozitivan učinak, objašnjava epidemiologinja Amy Lee Yuan-Chin sa Sveučilišta Utah.
Navedena studija isto tako naglašava potrebu za daljnjim istraživanjem zdravstvenih dobrobiti kave i čaja.
Izvor: Science Alert