Spoj dobiven iz ružmarina i kadulje mogao bi omogućiti novi napredak u liječenju Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici iz Kalifornije. Poznata kao karnozna kiselina, ta je molekula poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali je nestabilna u svom čistom obliku.
Znanstvenici na Scripps Research Instituta razvili su stabilnu verziju, di-acetiliranu karnoznu kiselinu (diAcCA), koja je pokazala značajne zdravstvene prednosti u testovima kod miševa s Alzheimerovom bolešću. Tretirani miševi pokazali su poboljšano pamćenje, povećane veze sinapsi, smanjenu upalu i smanjene razine toksičnih proteina povezanih s tom bolešću. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Antioxidants.
Napravili smo više različitih testova pamćenja i svi su bili poboljšani s lijekom. Nije samo usporio kognitivni pad, već se rad mozga praktički vratio u normalu, kaže Stuart Lipton neuroznanstvenik iz Scrippsa.
Ključni izazov bio je osigurati da spoj ostane učinkovit dovoljno dugo u mozgu. Američki znanstvenici su otkrili da se diAcCA pretvara u karnoznu kiselinu u crijevima prije ulaska u krvotok, s oko 20% boljom apsorpcijom od svog čistog oblika. U roku od sat vremena, terapijske razine su dosegnute u mozgu.
Nakon tri mjeseca liječenja, analiza moždanog tkiva otkrila je da je diAcCA spoj smanjio prekomjerne razine pogrešno savijenih proteina kao što su fosforilirani tau i amiloid beta.
Suzbijanjem upale i oksidativnog stresa s ovim diAcCA spojem, zapravo smo povećali broj sinapsi u mozgu, objašnjava Lipton.
Iako su potrebna daljnja ispitivanja na ljudima, američki tim je optimističan da bi diAcCA također mogla koristiti drugim bolestima povezanim s upalom kao što su Parkinsonova bolest i dijabetes tipa 2. To bi moglo učiniti postojeće tretmane amiloidnim antitijelima boljim uklanjanjem ili ograničavanjem njihovih nuspojava, ističe na kraju Lipton.
Izvor: Science Alert