Pistacije u zdjelici na stoliću za kavu, napola pojedena vrećica Bombay Mixa u ormariću, tuba Pringlesa uglavljena između jastuka i naslona za ruke.
Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa, kolačića i svih drugih grickalica po kući.
Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.
No studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše.
Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.
To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1000 ljudi koje je proveo King's College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.
Loše je s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.
Naše je istraživanje pokazalo da je kvaliteta grickalica važnija od količine ili učestalosti grickanja, stoga je odabir visokokvalitetnih grickalica u odnosu na visokoprerađene grickalice vjerojatno koristan, rekla je Kate Bermingham, postdoktorandica na KCL-u.
A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da prekopaju hladnjak poruka je - razmisli ponovo, bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.
Vrijeme je također važno jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje, upozorila je Bermingham.