Novo istraživanje podupire jednostavnu strategiju za gubitak kilograma koja ne uključuje lijekove

Konzumacija sirovog povrća kao dijela biljne prehrane može značajno smanjiti rizik od pretilosti i bolesti srca, nudeći trajne zdravstvene prednosti, pokazalo je najnovije istraživanje.

Branimir Vorša | 04.09.2024. / 12:36

Mršavljenje
Mršavljenje (Foto: Getty Images)

Sve veći broj istraživanja naglašava dugoročne zdravstvene dobrobiti biljne prehrane, a najnovija studija koju su proveli znanstvenici iz bolnice Qilu Sveučilišta Shandong u Kini, usmjerena je na gubitak težine i prevenciju srčanih bolesti. Studija, koju je vodio medicinski istraživač Yani Xu, naglašava važnost konzumiranja sirovog povrća u postizanju boljih zdravstvenih rezultata.

Pretilost i s njom povezane komplikacije ne samo da dovode do povećanog morbiditeta i mortaliteta, već i do smanjene kvalitete života, pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition. Njihova otkrića sugeriraju da usvajanje biljne prehrane može pomoći u kontroli tjelesne težine i poboljšati kvalitetu prehrane, što može spriječiti i liječiti metaboličke bolesti.

Sirovo povrće kao ključ

Šunka, ilustracija Znanstvenici upozoravaju da već samo dvije kriške omiljenog nareska dnevno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2

U navedenom istraživanju su analizirane 24 ranije studije, koje su obuhvatile podatke od 2223 osobe u dobi od 18 do 82 godine, tijekom trajanja prehrambenih režima od dva do 96 tjedana. Rezultati su pokazali da iako su striktno veganske dijete rezultirale najvećim gubitkom težine, razlika nije bila značajno veća od dijeta koje su uključivale mliječne proizvode i jaja.

Tim je otkrio da je prehrana bogata sirovim povrćem posebno učinkovita u smanjenju rizika od pretilosti i bolesti srca. Međutim, čak i uz randomizirana kontrolirana ispitivanja, teško je definitivno zaključiti da konzumacija sirovog povrća sama po sebi uzrokuje poboljšanje zdravlja. Stoga su autori novog istraživanja upotrijebili Mendelovu randomizaciju (statistička tehnika koja se koristi za utvrđivanje uzročno-posljedičnih učinaka, poput toga utječe li biomarker na rizik od bolesti ili je to samo statistička povezanost) kako bi bolje utvrdili uzrok i posljedicu.

Koristeći javnu bazu podataka genoma, kineski znanstvenci su identificirali genetske varijante povezane s biljnom prehranom i zdravstvenim ishodima. Njihova analiza je pokazala da je konzumacija sirovog povrća, a ne genetski čimbenici, vjerojatnije odgovorna za gubitak težine.

Izbjegavati ekstremno veganstvo

Sladoled, ilustracija Omiljena ljetna poslastica i nije tako loša za naše zdravlje kao što bi netko mogao pomisliti

Sirovo povrće sadrži fitosterole i nezasićene masti koje snižavaju koncentraciju kolesterola u krvi, objašnjavaju autori istraaživanja. Osim toga, sirovoo povrće sadrži spojeve koji smanjuju upalu i oksidativni stres, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako povećanje unosa sirovog povrća može poboljšati zdravlje, znanstvenici ipak upozoravaju protiv ekstremnog veganstva koje bi moglo dovesti do nedostatka hranjivih tvari, naglašavajući da je uravnotežen pristup prehrani ključan.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti