S rastućim temperaturama i nestabilnim uvjetima uzgoja koji prijete žetvi kave, znanstvenici traže načine za povećanje učinkovitosti kuhanja kave. Nova studija objavljena u časopisu Physics of Fluids otkriva da male prilagodbe u tehnici prelijevanja mogu smanjiti upotrebu količine zrna kave do 10 posto, bez žrtvovanja okusa.
Arnold Mathijssen i kolege s američkog Sveučilišta Pennsylvania ispitali su kako protok vode utječe na ekstrakciju u kavi koja se njome prelije.
Ideja ovog istraživanja bila je zapravo vidjeti možemo li pomoći učiniti nešto smanjenjem količine potrebnih zrna kave, a da pritom zadržimo istu količinu ekstrakcije, tako da dobijete istu jačinu kave, pojašnjava Mathijssen za New Scientist.
Uz malu pomoć gravitacije...
Tim je otkrio da polagano izlijevanje vode povećava ekstrakciju povećavajući vrijeme kontakta između vode i mljevenih zrnaca kave. S druge strane, presporo prelijevanje ima suprotan učinak, uzrokujući taloženje taloga kave i pad ekstrakcije.
Kako bi se to spriječilo, Mathijssen predlaže prelijevanje mljevene kave s veće visine.
Ako podignete visinu posude s vrelom vodom, u osnovi možete dobiti više energije za ekstrakciju od gravitacije, kaže on. Povećana kinetička energija potiče bolju cirkulaciju i pomažući ekstrakciju kave.
Sve u granicama razuma
Eksperimenti su pokazali optimalne rezultate na visinama do 50 centimetara. Više od toga rezultira ometanjem potoka i predstavlja opasnost od opeklina.
Budite razumni. Prvo, pokušajte biti spori. Zatim podignite posudu s vrelom vodom i idite što sporije možete, ali nemojte dopustiti da se protok vode prekine, kaže Mathijssen.
Ako se pažljivo koristi, metoda održava okus i jačinu dok smanjuje potrošnju kave za 5 do 10 posto, s potencijalnom uštede potrošnje kave za više od 1,3 milijarde eura godišnje diljem svijeta.