Vizija kojoj ništa nije moglo stati na put: Ljudi moraju shvatiti značaj hrane. Još su stari Grci znali da je hrana lijek

Sve je krenulo vizijom koja se održala unatoč brojnim problemima, izazovima i zastojima.

Zimo Zimo | 10.11.2022. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Među ljudima koji su se usudili oblikovati budućnost po svojoj mjeri je i Maja Lazić iz Slatine. Na svom polju uzgaja kamilicu, konoplju, bundevu i lan te ih prerađuje u hladno prešana ulja, namaze, proteine i čajeve. Na uzbudljivo poduzetničko putovanje nedavno je krenula s najnovijim inovativnim proizvodom – namazom od lješnjaka, industrijske konoplje, čokolade i meda. A sve je krenulo prije mnogo godina jednom vizijom koja se održala unatoč brojnim problemima, izazovima i zastojima.

Kada se 2003. godine o ekološkoj poljoprivredi znalo vrlo malo, njezin se otac Žarko Lazić odlučio za jedan zaokret. Imao je parcelu koja nije bila prihranjivana dvije godine i mislio je da bi ta zemlja mogla dati fantastičnu ekološku kamilicu. Poslao je uzorak zemlje na analizu. Međutim, prethodno je na toj zemlji uzgajao duhan te je analiza pokazala da su zagađenja i dalje velika.

Zagađenja su bila deset puta veća od normi, kazao je Žarko te dodao da je tada počeo istraživati i shvatio je da se ekološki ne može uzgajati na zemlji na kojoj je prije uzgajao duhan. Usprkos brojnim teškoćama, da pokrene ekološku proizvodnju vjeruje da je taj put jedini ispravan. Ljudi moraju shvatiti značaj hrane. Još su stari Grci znali da je hrana lijek, istaknuo je Žarko. Nakon što je Žarko otišao u mirovinu, posao je preuzela i modernizirala Maja te došla na ideju finog i nutritivno bogatog namaza.

Kako je Maja preuzela očevu viziju te što se sve dogodilo na njezinom putu do poduzetništva u ekološkoj poljoprivredi i preradi hrane, doznajte u novoj emisiji ''Startaj Hrvatska'' na Novoj TV, u nedjelju u 16 sati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti