Belgijska agencija za hranu, AFSCA, izdala je čvrsto upozorenje protiv konzumiranja božićnih drvaca nakon neobičnog prijedloga iz grada Genta. Grad, poznat po svojim ekološkim inicijativama, predložio je recikliranje božićnih drvaca ugradnjom njihovih iglica u kulinarske kreacije navodeći skandinavske prakse kao inspiraciju.
Web-stranica grada Genta sugerirala je da se iglice mogu ogoliti s grana, blanširati i osušiti kako bi se stvorile delicije poput aromatiziranog maslaca. Međutim, AFSCA je tu ideju nedvosmisleno odbacila.
Božićna drvca nisu predodređena da uđu u prehrambeni lanac, navela je belgijska agencija. Naglasili su značajne rizike, uključujući potencijalnu kontaminaciju pesticidima i nepoznatu prisutnost usporivača plamena, prenosi agencija AFP.
Ne postoji način da se osigura da je jedenje božićnog drvca sigurno - bilo za ljude, bilo za životinje, upozorava se u priopćenju. Osim toga, upozoreno je da usporivači plamena, ako se progutaju, mogu imati "ozbiljne, čak kobne posljedice" po ljudsko zdravlje.
Grad Gent odgovorio je promjenom naslova svoje objave iz "Jedite svoje božićno drvce" u "Skandinavci jedu svoja božićna drvca". Unatoč toj prilagodbi, AFSCA je ponovila svoj stav. Ukratko, postoje mnogi razlozi da se ne promiče niti potiče ponovna uporaba božićnih drvaca u prehrambenom lancu, naglasili su.
U Hrvatskoj, srećom, nema takvih preporuka inspiriranih skandinavskim tradicijama pa se tako i ne spominje, a kamoli savjetuje bilo kakva prehrambena uporaba božićnih drvaca. Sve o sigurnosti blagdanske prehrane u nas možete pronaći na web stranicama nadležnog tijela - HAPIH-a.
No, ako treba još jednom ponoviti - NE JEDITE BOŽIĆNA DRVCA. Nikako i nikad.